Benefiti suve šljive

rectangles

Šljiva je odavno poznata kao veoma korisna namirnica za organizam, ljudi je konzumiraju vekovima unazad, a svoje značajno mesto ima i u tradicionalnoj medicini, kao moćni, prirodni lek.

Za šta su dobre suve šljive?

Suve šljive su pune hranljivih sastojaka koje štite kosti i poboljšavaju celokupno zdravlje, pa se može reći da su šljive zapravo jedna od najvažnijih namirnica za zdravo starenje. Iako sadrže pristojnu količinu šećera, suve šljive su takođe prepune vlakana koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok.

Drugim rečima, ne bi trebalo previše da brinete o tome da li će vam ovo suvo voće podići šećer u krvi, jer vlakna vode računa o tome. Vlakna u suvim šljivama pomažu kod opstipacije i drugih tegoba veznih za probavu kao što su hemoroidi.

About banner
About banner

Vitamini i minerali koji se nalaze u šljivama

Sveže i suve šljive sadrže veliku količinu vitamina i minerala. Šljive su odličan izvor vitamina C, A i K, a sadrže riboflavin, niacin i druge vitamine B kompleksa . Takođe, šljive u svakom obliku obiluju fitonutrijentima, a naročito kalijumom, magnezijumom, fosforom i bakrom.

S nutricionističke strane, odnos vitamina i minerala u šljivama je savršeno izbalansiran, pa baš iz tog razloga šljive tako dobro prijaju ljudskom organizmu, koji sve hranljive materije iz njih može da iskoristi na pravi način.

Suve šljive u službi vašeg zdravlja

Kada je u pitanju zdravlje vaših mišića i kostiju, suve šljive su odličan dodatak ishrani, jer sadrže bor, mineral koji je neophodan za izgradnju kostiju i mišića. Već smo pomenuli studiju koja je pokazala da konzumiranje šljiva sprečava gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi, što je stanje koje prethodi osteoporozi. A ispitanice su jele svega 6 šljiva dnevno.

Drugo istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje suvih šljiva umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, tako da bi osobe koje su na ovoj vrsti lečenja obavezno trebalo da dodaju suve šljive u svoju ishranu.

Zbog toga što obiluju gvožđem , šljive su se pokazale i kao odličan saveznik za negu lepote. Manjak gvožđa, koji je veoma čest kod starijih žena, uzrokuje oksidativna oštećenja na koži, što dovodi do stvaranja bora, sitnih linija i uopšteno propadanja kože. Isti je slučaj i sa opadanjem kose. Potrebno je samo da svakog dana pojedete 5 suvih šljiva i vrlo brzo ćete videti promene.

Rešavaju problem sa stolicom

Šljiva je najstariji narodni lek za regulaciju probave. Kao prirodni laksativ od velikog je značaja jer za razliku od drugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja. Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod lečenja hemoroida ili crevnih oboljenja.

Regulisanjem probave preventivno se deluje protiv nastanka raka debelog creva, dok pektin snižava i holesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za lečenje raznih tegoba, pa se najviše preporučuju kiselkaste sorte ovog voća.